صفحه نخست >> تغذیه / آشپزی تعداد نظرات: 0

باميه خوراکي مقوي و خون‌ساز

باميه از آن دست خوراکي‌هايي است که خيلي‌از افراد ترجيح مي‌دهند در مهماني‌هاي خود از آن استفاده نکنند. چراکه بعضي ها به‌خصوص کودکان و جوانان از آن استقبال نمي‌کنند! در حالي که اگر بدانيد اين خوراکي کوچک چه تاثيراتي بر سلامت بدن، زيبايي پوست و مو مي‌گذارد، مطمئنا آن را جزء برنامه غذايي هفتگي‌تان قرار خواهيد داد!

کد خبر: 4862

برترين ها/ باميه از آن دست خوراکي‌هايي است که خيلي‌از افراد ترجيح مي‌دهند در مهماني‌هاي خود از آن استفاده نکنند. چراکه بعضي ها به‌خصوص کودکان و جوانان از آن استقبال نمي‌کنند! در حالي که اگر بدانيد اين خوراکي کوچک چه تاثيراتي بر سلامت بدن، زيبايي پوست و مو مي‌گذارد، مطمئنا آن را جزء برنامه غذايي هفتگي‌تان قرار خواهيد داد!
علاوه براين، باميه که از آن به‌عنوان «بمب خاصيت» هم ياد مي‌شود، خطر ابتلا به بسياري از بيماري‌ها و سرطان‌ها را بيش از آنچه فکرش را بکنيد، کاهش مي‌دهد و سيستم ايمني بدن را قوي مي‌کند، باميه بهترين داروي قند است زيرا لوزالمعده را فعال مي‌کند. باميه مي‌تواند ناراحتي‌هاي روده و معده ازجمله زخم معده را درمان کند و اين خوراکي با مزه سبز رنگ با قدرتي که دارد مفاصل را نرم مي‌کند و از رماتيسم و آرتروز جلوگيري مي‌کند.
پس اگر کنجکاو شديد و مي‌خواهيد با خواص، کالري، شيوه مصرف، نگهداري و دستورات غذايي آن آشنا شويد، اين مطلب را از دست ندهيد..

هم خوشبو، هم پرخاصيت
باميه گياهي است گلدار از خانواده پنيرکيان که زادگاهش مناطق گرم آسيا و آفريقاست اما بعدها به ديگر مناطق دنيا هم رفته و در حال حاضر در اغلب کشورها کشت مي‌شود. گياه باميه معطر است و عطري شبيه ميخک دارد. اين گياه در نواحي مختلف زمين مي‌رويد و ميوه آن علاوه بر مصرف غذايي در درمان بعضي بيماري‌ها هم مورد استفاده قرار مي‌گيرد. باميه را به تنهايي يا با گوشت به‌صورت خورش مي‌توان مصرف کرد. همچنين مي‌توانيد از آرد خشک شده آن استفاده کنيد.

باميه، بمب خاصيت!
گاهي هم باميه را به‌صورت مربا، ترشي، شور و کنسرو مصرف مي‌کنند. باميه سرشار از مواد مغذي با ارزشي مانند ويتامين‌هاي A، C و گروه B ازجمله اسيدفوليک، 5B، 2B، 6B و عناصري ازقبيل منگنز، کبالت، کلسيم، فسفر، پتاسيم، فيبر و ماده لزج است بنابراين اثرات مثبت فراواني بر سلامت انسان مي‌گذارد. اين گياه همچنين از نظر اقتصادي ارزان و دردسترس همه افراد است.

ارزش غذايي باميه خام در 100 گرم:
کالري=33 گرم/ آب= 9/88 گرم / پروتئين=2 گرم / چربي = 2/0گرم

کربوهيدرات= 7 گرم

فيبر= 2/3 گرم/ قند= 5/1 گرم

ارزش غذايي نصف ليوان باميه پخته:
25 کالري دارد، پس کم‌کالري است. دو گرم فيبر دارد و يبوست را کاهش مي‌دهد. 460 واحد ويتامين A دارد و از ابتلا به سرطان پيشگيري مي‌کند. 130 ميلي‌گرم ويتامين C دارد و از پيري زودرس جلوگيري مي‌کند. 50 ميلي‌گرم کلسيم دارد و ضدپوکي استخوان است. 256 ميلي گرم پتاسيم دارد و ضد فشار خون است.

انتخابي عالي براي ديابتي‌ها!
فيبر موجود در باميه به حفظ قندخون کمک مي‌کند. همچنين سرعت جذب قند را کاهش مي‌دهد، پس ديابتي‌ها بدانند که باميه براي آنها بسيار مفيد است. درواقع پوسته فوقاني باميه، قندخون را تثبيت کرده و آن را در حد غيرقابل جذب از طريق روده نگه مي‌دارد. افرادي که ديابت دارند، مي‌توانند هرشب يک باميه را از وسط دو نيم کنند و داخل ليوان آب قرار دهند، سپس اين محلول را در يخچال گذاشته و صبح ناشتا ميل کنند. اگر يک هفته منتظر بمانند اثر معجزه‌آساي آن را خواهند ديد و حتما شگفت‌زده خواهيد شد.

کلسترول‌زدايي به روش طبيعي!
موسيلاژ (نوعي فيبر) موجود در باميه به کلسترول غذا متصل شده و جذب آن را کاهش مي‌دهد و باعث دفع سموم از بدن مي‌شود. اثر باميه در کاهش کلسترول و پروفايل ليپيدي خون، يکي از خصوصيات بسيار مفيد اين سبزي است زيرا مثل داروهاي کاهنده کلسترول اثرات جانبي ندارد و براي بيماران قلبي و هايپرليپيدمي توصيه مي‌شود. مصرف باميه همچنين به‌دليل داشتن پتاسيم و منيزيم باعث کاهش فشارخون مي‌شود. علاوه براينها باميه براي پيشگيري از فشارخون بالاي دوره بارداري مفيد است.

مقوي و خون‌ساز!
اسيدفوليک موجود در باميه باعث کاهش هموسيستئين خون (ماده مسدود کننده رگ‌هاي خوني) مي‌شود و مي‌تواند در خون‌سازي موثر باشد. درواقع افرادي که دچار کم‎خوني هستند بايد حتما باميه مصرف کنند. در مجموع باميه به علت دارا بودن مواد مغذي و فيبرهاي محلول و املاح باعث پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي مي‌شود.

مبارزه همه جانبه با يبوست!
مصرف باميه هم مانع يبوست مي‌شود و هم به روند کاهش وزن کمک مي‌کند. بسياري از متخصصان معتقدند بيشتر بيماري‌ها از روده آغاز مي‌شود. فيبر موجود در باميه با جذب آب کافي، از بروز يبوست جلوگيري کرده و ابتلا به بيماري‌هايي از قبيل بواسير و ديورتيکوليت را به‌شدت کاهش مي‌دهد. ديورتيکوليت درواقع همان التهاب ديورتيکول‌ها (کيسه‌هاي گرد فتق مانند در ديواره مخاط روده بزرگ) است که بر اثر تجمع باکتري‌ها و ساير محرک‌هاي داخل ديورتيکول‌ها ايجاد شده و باعث درد، نفخ، تهوع، يبوست، اسهال و تب مي‌شود.

معمولا براي افزايش حجم مدفوع و رفع يبوست، مصرف سبوس گندم توصيه مي‌شود که امکان دارد ديواره روده را حساس کند، اما موسيلاژ موجود در باميه اين تاثير را نداشته و خروج مدفوع را بسيار آسان مي‌کند. باميه به‌دليل خاصيت لزجي و لغزندگي يکي از ملين‌هاي بسيار مفيد به‌شمار مي‌آيد.

خواص درماني باميه از ديدگاه طب سنتي:
- از ديدگاه طب‌سنتي ايران باميه سرد و تر است.

- مصرف آن براي افراد گرم‌مزاج مفيد است.

- در برطرف کردن بلغم، صفرا و سودا تاثيرگذار است.

- جوشانده گل باميه ضدسوداست. براي تهيه اين جوشانده بايد ۳۰گرم باميه را در ۵۰۰ سي‎سي آب بجوشانيد و سه بار در روز هربار يک استکان ميل کنيد.

- جوشانده باميه تقويت‌کننده و نرم‌کننده پوست است.

- باميه ادرارآور است.

- درمان‌کننده سوزش و درد در مجاري ادرار است.

- لعاب حاصل از جوشاندن ميوه يا تخم باميه نرم‌کننده است و براي درمان سوزاک به کار مي‌رود.

- تخم باميه محرک قلب و ضداسپاسم است.

- قديم‌ترها از باميه ضماد تهيه کرده و روي زخم مي‌گذاشتند تا آن را التيام دهد.

باميه با بدن شما چه مي‌کند؟
قدرت شفا بخش باميه

- باميه باعث تقويت اعصاب مي‌شود و قوه بينايي را افزايش مي‌دهد.

- غده پروستات را تقويت مي‌کند.

- به‌دليل دارا بودن مقادير زياد ويتامين‌هاي A و C سيستم ايمني بدن را تقويت مي‌کند. ويتامين C همچنين به جذب اسيدفوليک در بدن کمک مي‌کند.

- باميه ماده غذايي مناسبي براي زنان باردار، کودکان در حال رشد و افرادي که به دلايلي دچار وقفه در رشد شده‌اند، محسوب شود.

- روي پوست و کرک‌هاي باميه مقداري منگنز و کبالت وجود دارد، بنابراين ترشح غدد داخلي بدن را تنظيم مي‌کند.

- اشتها به غذا را افزايش مي‌دهد.

- ملين مزاج بوده و مدفوع را زياد مي‌کند.

- کساني که مبتلا به سوزاک هستند يا هنگام ادرار احساس درد مي‌‎کنند، بايد باميه را آبپز کرده و همراه با آب قبل از غذا ميل کنند.

باميه درماني کنيد

- لعاب باميه براي کساني که زخم اثني‎عشر يا ورم روده دارند، بسيار مفيد است.

- جوشانده باميه سنگ مثانه را دفع مي‌‎کند.

- باميه به پوست لطافت مي‌‎بخشد.

- در برگ و ساقه باميه مقدار زيادي يد وجود دارد درنتيجه مصرف آن براي بيماران مبتلا به گوا‌تر مفيد است.

- باميه سرشار از ويتامين 1B است بنابراين داروي مناسبي براي نيرو بخشيدن به عضلات ضعيف و اعصاب به‌شمار مي‌‎رود.

- در برخي از متون طب‌سنتي اشاره شده که‌ مصرف باميه در افراد مبتلا به ناباروري به دليل ضعيف بودن نطفه موجب تقويت نطفه و برطرف شدن اختلال مي‌شود.

لاغر شويد
- براي درمان‎ جوش‎هاي صورت ابتدا باميه را خشک کرده و بعد آن را پودر کنيد، سپس يک قاشق از پودر باميه را در نصف استکان عرق کاسني مخلوط کنيد و به‎ صورت ماسک روي جوش‎هاي صورت بگذاريد.

- پروتئين روغن موجود در دانه‌هاي باميه از نوع درجه يک پروتئين گياهي محسوب مي‌شود و سرشار از اسيد‌هاي آمينه ضروري است.

- با مصرف يک ليوان باميه تنها نيم‌کيلو کالري انرژي به بدن مي‌رسد و در عين حال فضاي زيادي از معده اشغال مي‌شود بنابراين احساس سيري خواهيد کرد و اشتهاي‌تان نسبت به غذاهاي ديگر کمتر مي‌شود، به‌همين دليل مي‌توان از باميه به‌عنوان يک خوراکي مناسب در رژيم‌هاي کاهش وزن نام برد.

ضرر هم دارد؟!
باميه به هيچ‌عنوان مضر نيست، اما براي اشخاصي که سرد مزاج هستند خيلي مناسب به‌نظر نمي‌رسد. اگر اين اشخاص بخواهند باميه بخورند بهتر است آن را همراه با ادويه‌هاي گرم مانند دارچين يا زنجبيل ميل کنند. البته باميه در بعضي افراد ممکن است سوءهاضمه يا حالت تهوع هم به‌وجود آورد. بعضي‌ها هم از ازدياد تعريق پس از خوردن باميه و تخم آن شکايت مي‌کنند. فراموش نکنيد استفاده از باميه به علت داشتن پتاسيم بالا به افراد مبتلا به بيماري‌هاي کليوي توصيه نمي‌شود.

قبل از مصرف باميه بخوانيد:
۱- باميه بهتر است به‌صورت تازه مصرف شود.

۲- ترجيحا از باميه‌هايي با سايز کوچک و مناسب (حداکثر طول ۸ سانتي‌متر) استفاده کنيد.

۳- از پختن باميه در ظروف آهني، برنجي و مسي اجتناب کنيد چون ظروف فلزي باعث تغيير رنگ باميه مي‌شوند و آن را تيره‌رنگ مي‌کنند؛ ترجيحا از ظروف چيني يا شيشه‌اي استفاده کنيد.

باميه را چگونه مصرف کنيم؟!
الف) خام
باميه خام در تهيه سالاد با ساير محصولات گياهي مثل نخودفرنگي، هويج، کاهو، خيار، کلم، گوجه‌فرنگي، پياز و... مصرف مي‌شود. باميه‌هايي که براي سالاد انتخاب مي‌شوند بهتر است ريز و به طول 3-2 سانتي‌متر و از انواع بدون کرک باشند.

ب) پخته
باميه تازه را با ساير سبزي‌ها به‌خصوص بادنجان، کدو، گوجه‌فرنگي، نخودفرنگي، لوبيا، هويج و سيب‌زميني پخته يا به‌صورت خورش با برنج مصرف کرده يا به‌عنوان تزيين اطراف ديس غذاهاي گوشتي سرو مي‌کنند.

نظرات بینندگان

ارسال نظر