صفحه نخست >> آشپزی تعداد نظرات: 0

تغذيه/ خوردني‌هايي براي پيشگيري و درمان نفخ معده

سندروم روده تحريک‌پذير از شايع‌ترين اختلالات گوارشي است که دردهاي شکمي شديد، گاز و نفخ معده را ايجاد مي‌کند و با مواد غذايي که فرد مصرف مي‌کند ارتباط مستقيمي دارد. از اين‌رو، متخصصان به مبتلايان توصيه مي‌کنند با رعايت برخي اصول ساده و ايجاد تغييراتي در رژيم غذايي روزانه، براحتي بيماري خود را مهار و درمان کنند. به‌طور قطع مصرف برخي مواد غذايي خاص و چشم‌پوشي از برخي ديگر از مواد به درمان و بهبود نفخ شکم کمک مي‌کند.

کد خبر: 3239

جام جم/ يکي از شايع‌ترين دردهاي شکمي، نفخ است که علت بسياري از مراجعات بيماران به متخصصان گوارش به شمار مي‌آيد. از قديم گفته مي‌شد‌ مصرف غذاهاي باددار و نفاخ باعث دل‌درد و ايجاد گاز معده مي‌شود.
سندروم روده تحريک‌پذير از شايع‌ترين اختلالات گوارشي است که دردهاي شکمي شديد، گاز و نفخ معده را ايجاد مي‌کند و با مواد غذايي که فرد مصرف مي‌کند ارتباط مستقيمي دارد. از اين‌رو، متخصصان به مبتلايان توصيه مي‌کنند با رعايت برخي اصول ساده و ايجاد تغييراتي در رژيم غذايي روزانه، براحتي بيماري خود را مهار و درمان کنند. به‌طور قطع مصرف برخي مواد غذايي خاص و چشم‌پوشي از برخي ديگر از مواد به درمان و بهبود نفخ شکم کمک مي‌کند.

کيوي
يکي از مشکلات عمده‌اي که به بروز نفخ معده منجر مي‌شود، حرکات آهسته روده و ماندن بيش از حد مدفوع در طول مسير روده بزرگ است؛ در برخي موارد، فرد مبتلا تا چند روز احساس دفع ندارد و به اصطلاح دچار يبوست شده. محققان معتقدند ميوه کيوي به دليل فيبر زيادي که دارد مشکل را تا حد زيادي رفع مي‌کند. مبتلايان به سندروم روده تحريک‌پذير که به مدت چهار هفته، هر روز دو عدد کيوي مصرف مي‌کنند کمتر دچار يبوست مي‌شوند و علائم سندروم روده تحريک‌پذير در آنها کاهش مي‌يابد.

چاي نعناع
نعناع قرن‌ها به مثابه دارويي گياهي براي کمک به هضم غذا و درمان ناراحتي‌هاي گوارشي به کار مي‌رفت و اکنون نيز در طب سنتي جايگاه ويژه‌اي دارد. پژوهشگران معتقدند در درمان سندروم روده تحريک‌پذير، مصرف روغن نعناع به مدت چهار‌هفته علائم اين بيماري را تا نصف کاهش مي‌دهد. نعناع توانايي بالايي در فعال کردن کانال «ضددرد» در روده بزرگ دارد که التهاب مجاري معده و روده را کاهش مي‌دهد. اين ماده معطر به عنوان کاهنده خفيف اشتها عمل مي‌کند. از اين‌رو، محققان براي کاهش نفخ معده و کاهش علائم سندروم روده تحريک‌پذير توصيه مي‌کنند که افـراد يک فنجان چاي نعنا‌ع بنوشند.

زردچوبه
اين ادويه در آشپزي برخي کشورها بويژه هندوستان جايگاه ويژه‌اي دارد و از آن براي طعم دادن به غذا استفاده مي‌کنند، اما در اين ميان، زردچوبه ناراحتي‌هاي معده را نيز تسکين مي‌دهد. محققان معتقدند از خاصيت ضدالتهابي زردچوبه مي‌توان در درمان ناراحتي‌هاي گوارشي استفاده کرد. تاثير مصرف 500 ميلي‌گرم از اين ماده، چهار بار در هفته حدود‌ دو‌برابر داروهايي است که براي تسکين ناراحتي‌هاي گوارشي به کار مي‌رود.

موز
پژوهشگران مي‌گويند موز حاوي فيبرهايي است که باکتري‌هاي مفيد موجود در معده و روده را تقويت و هضم غذا را تسهيل مي‌کند. زناني که روزانه دو عدد موز به مدت 60 روز به عنوان پيش‌غذا مي‌خورند ميزان باکتري‌هاي مفيد در بدن آنها افزايش پيدا مي‌کند و نفخ معده تا 50 درصد کاهش مي‌يابد.

دوغ
دوغ‌ حاوي آنزيمي به نام «لاکتاز» است که قند موجود در شير موسوم به «لاکتوز» را تجزيه مي‌کند. بسياري از افراد به قند شير حساسيت دارند و معده آنها قادر به تحمل و هضم آن نيست. بررسي‌هايي که در دانشگاه ايالتي اوهايو صورت گرفته حاکي از آن است که مصرف دوغ علائم ناشي از تحمل نکردن لاکتوز را از قبيل نفخ، درد و گاز معده تا 70 درصد کم مي‌کند.

زنجبيل
گياه زنجبيل از هزاران سال پيش براي بهبود دل‌دردها و ناراحتي‌هاي گوارشي به کار مي‌رفت و چيني‌ها از چهار قرن پيش از ميلاد مسيح از اين گياه در طب سنتي خود بهره مي‌بردند.‌ بررسي‌هايي که بتازگي روي زنجبيل انجام شده، نشان مي‌دهد اين گياه به عنوان شل‌کننده عضلاني عمل مي‌کند و به تخليه گاز از معده کمک مي‌کند. زنجبيل را به اشکال مختلف مصرف مي‌کنند، ولي گياه تازه آن غني از ترکيباتي است که بيشترين فايده را براي سلامت انسان دارند.

گشنيز
گنجاندن گياه گشنيز در رژيم غذايي به قوي‌‌شدن ماهيچه‌هاي دستگاه گوارش کمک مي‌کند و علائم نفخ را از بين مي‌برد. گشنيز نوعي دارو و غذاي طبيعي براي از بين بردن سموم بدن است و با خوردن آن، مواد اضافه از معده و بدن خارج مي‌شود و نفخ از بين مي‌رود.

خربزه
متخصصان مي‌گويند خربزه حاوي مقادير بالاي ترکيباتي است که ادرارآور بوده و از آن مي‌توان براي درمان ورم و نفخ معده استفاده کرد.
خربزه با وجود اين که به تخليه راحت‌تر ادرار از مجاري ادراري کمک مي‌کند، به دليل ميزان پتاسيم بالايي که دارد جايگزيني طبيعي براي الکتروليت‌هاي از دست‌رفته بدن است.

نظرات بینندگان

ارسال نظر