صفحه نخست >> آشپزی تعداد نظرات: 0

تغذيه/

آنچه درباره ويتامين D بايد بدانيم

نقش ويتامين D در عملکرد عروق هنوز به درستي شناخته نشده است. محققان معتقدند که مکانيسم اين عمل ممکن است مربوط به توانايي ويتامين D در تقويت سلول هاي اندوتليال و عضلات دربرگيرنده عروق خوني باشد. مکانيسم احتمالي ديگر نقش ويتامين D در کاهش ميزان آنژيوتانسين (هورموني که موجب افزايش فشارخون مي شود) و يا تنظيم التهاب است.

کد خبر: 1305

سيمرغ/ اغلب افراد، ويتامين D مورد نياز خود را از تماس پوست بدن با نور خورشيد و يا ازطريق مکمل هاي غذايي و غذاهاي غني شده مانند شير و غلات صبحانه، تامين مي کنند.
مطالعات انجام شده در انستيتو سلامت جورجيا درايالات متحده امريکا، نشان داد که کمبود ويتامين D حتي در افراد سالم، موجب سخت و منقبض شدن ديواره شريان ها مي شود. اين بررسي ثابت کرد که کمبود اين ويتامين در سلامت و عملکرد عروق اختلال ايجاد کرده و موجب بالا رفتن فشارخون و افزايش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي- عروقي مي شود. با افزايش سطح ويتامين D در بدن، سلامت عروق ارتقا يافته و فشارخون کاهش مي يابد.
براي انجام اين تحقيق 554 فرد سالم با ميانگين سني 47 سال انتخاب شدند. ميانگين سطح 25- هيدروکسي ويتامين D (فرم پايدار ويتامين D) در خون افراد شرکت کننده 31.8 نانوگرم در ميلي ليتر بود. در 14 درصد افراد گروه، کمبود ويتامين D (کمتر از 20 نانوگرم در ميلي ليتر) و در 33 درصد، ميزان ناکافي ويتامين D (کمتر از 30 نانوگرم در ميلي ليتر) مشاهده شد.
پژوهشگران توانايي انبساط عروق خوني اين افراد را مورد ارزيابي قرار دادند. نتايج نشان داد حتي با در نظر گرفتن عواملي مانند سن، وزن و ميزان کلسترول خون، در افراد مبتلا به کمبود ويتامين D، شريان ها سخت و سفت شده و عملکرد آنها دچار اختلال مي شود. نکته مهم اين که در افراد مبتلا به کمبود ويتامين D، اختلال در عملکرد عروق خوني مشابه بيماران ديابتي يا بيماران مبتلا به پرفشاري خون بود.
ديواره عروق خوني از يک لايه سلول هاي اندوتليال پوشيده شده است که انقباض و انبساط عروق را کنترل کرده و از تشکيل لخته هاي خوني که منجر به سکته مغزي و حملات قلبي مي شوند، پيشگيري مي نمايد.
نقش ويتامين D در عملکرد عروق هنوز به درستي شناخته نشده است. محققان معتقدند که مکانيسم اين عمل ممکن است مربوط به توانايي ويتامين D در تقويت سلول هاي اندوتليال و عضلات دربرگيرنده عروق خوني باشد. مکانيسم احتمالي ديگر نقش ويتامين D در کاهش ميزان آنژيوتانسين (هورموني که موجب افزايش فشارخون مي شود) و يا تنظيم التهاب است.

اغلب افراد، ويتامين D مورد نياز خود را از تماس پوست بدن با نور خورشيد و يا ازطريق مکمل هاي غذايي و غذاهاي غني شده مانند شير و غلات صبحانه، تامين مي کنند. تعداد محدودي از مواد غذايي از جمله ماهي هاي چرب و روغني به طور طبيعي حاوي ويتامين D هستند.
در ادامه اين تحقيق مشاهده شد که با افزايش سطح ويتامين D افراد شرکت کننده از طريق مکمل هاي غذايي و يا نور خورشيد در مدت 6 ماه، شاخص هاي سلامت عروق بهبود يافته و فشارخون پايين مي آيد. در 42 درصد افراد شرکت کننده با سطح ويتامين D ناکافي، پس از رساندن اين ويتامين به محدوده طبيعي بدن، فشارخون 4.6 ميلي متر جيوه کاهش نشان داد.
اين مطالعه ثابت کرد که ويتامين D در سلامت عروق خوني و پيشگيري از بيماري هاي مزمن به ويژه در دوران سالمندي از اهميت بالايي برخوردار است.

نظرات بینندگان

ارسال نظر